فهرست مطالب
فهرست محتوا
Toggleفوت و فن میوه خشک
خشک کردن میوه ها، از روشهای معمول برای بالا بردن زمان ماندگاری برخی از مواد غذایی به خصوص میوهها و سبزییجات می باشد. با استفاده از این روش، آبی که در مواد غذایی وجود دارد کاهش یافته و از فساد میکروبی و قارچی در آنها جلوگیری میشود. خشک کردن میوه در ایران تاریخچه زیادی دارد، در زمان های قدیم، میوههای تابستانی را خشک و آذوقه زمستانشان میکردند.
خرما، انگور، زردآلو، انجیر، خرمالو، سیب، هلو و حتی گلابی از میوههایی بودند که قدیمی ها با خشک کردن آنها میزان pH موجود در آنها را پایین آورده و طول مدت ماندگاری آنها را بالا میبردند. این روزها هم که آجیل میوه های خشک و چیپس میوه طرفداران بسیاری در سراسر دنیا دارد. ما ایرانی ها هم یکی از پایه ترین دوستداران میوههای خشک هستیم.
روش های خشک کردن میوه ها
میوه ها به چند صورت قابل خشک شدن می باشند که در ادامه روش های آن را برای شما توضیح خواهیم داد.
- به صورت طبیعی با استفاده از دستگاه، مثل دستگاه میوه خشک کن
خشککردن میوهها با نور مستقیم آفتاب
خشککردن میوه ها با استفاده از دو روش نورآفتاب یا خشککنهای صنعتی انجام میشود،
از جمله معایب روش خشککردن با نورآفتاب میشود به وجود آلودگیهای ناشی از حشرات، باد و خاک، برخی آلودگیهای شیمیایی و میکروبی موجود در محیط اشاره کرد. با وجود استفاده از آفتاب، مواردی مانند زمان بالاتر فرآیند، نیاز به فضای وسیع و وجود آبوهوای مناسب برای خشککردن از دیگر عیب های این روش به حساب می آید.
معمولا از نورآفتاب برای خشک کردن میوههایی مثل خرما، انگور و انجیر استفاده می شود.
- خشککردن میوهها بهصورت صنعتی
در روش صنعتی، معمولا از خشککنهای صنعتی با هوای داغ برای این کار استفاده می کنند، البته درمورد بعضی از میوه ها مانند کشمش، خرما و انجیر روش خشککردن در آفتاب، رایج تر است. باید اشاره کرد که خشککردن به روش تصعیدی برای بعضی محصولات خاص و لاکچری انجام میشود و البته قیمت چنین محصولاتی از محصولاتی که با سایر روشها خشکشدهاند بالاتر است.
کشمش، خرما و آلو خشک از جمله از این مواردهستند.میوه هایی که می توان آنها را خشک کرد شامل: سیب، زردآلو، موز، توت، کیوی، انجیر، انبه، هلو، گلابی، آناناس، توت فرنگی، گوجه فرنگی و خرمالو است.
میتوان میوه های خشک و چیپس میوه و میوه حبه ای را برای مدت زمان طولانی نگهداری کرد، بنابراین جایگزین مناسبی برای میوه تازه در خارج از فصل هستند، مثل مصرف آلو یا آلبالو خشک در زمستان.
خشک کردن میوه، راه مناسبی برای نگهداری آن در خارج از یخچال است.
میوه های خشک حاوی منابع خوبی از انواع ویتامین های A، B1، B2، B3، B6 و نیز املاحی مثل کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، مس و منگنز هستند.
در هر ۱۰۰ گرم میوه خشک حدوداً 250 کالری انرژی و ۱ تا ۵ گرم پروتئین وجود دارد که بسیار غنی است.
در اثر کاهش آب موجود در بافت میوه خشک در حین خشک کردن میوه خشک شده طعم بهتری پیدا می کند. حرارتی که برای خشک کردن میوهها مورد استفاده قرار گرفته می شود تا حدود زیادی موجب از بین رفتن ویتامین C موجود در میوه میشود.
به میوه هایی که بصورت خانگی خشک نمی شوند (با دستگاه های صنعتی یا در مغازه ها) خشک می شوند، ماده ای بنام اکسید سولفور اضافه می شود که می تواند باعث بروز آسم در افراد حساس شود که خوب نیست، برای ثابت نگهداشتن رنگ میوه به آن سولفور می زنند.
میوه ای که به صورت طبیعی خشک می شود و بدون افزودن سولفور به آنها خشک می شوند (مثل خشک کردن کشمش در سایه یا در مقابل آفتاب) دارای رنگ تیره تری نسبت به میوه تازه هستند، ولی طعم آنها به میوه تازه بیشتر شبیه است.
البته تا اندازه ای می توان رنگ بعضی میوه ها را بعد از برش دادن، با افزودن مقدار کمی از یک چاشنی قوی تثبیت کرد، مثلاً افزودن مقدار کمی آب لیمو ترش به تکه های بریده شده سیب.
میوه ها تنها مواد غذایی هستند که حاوی مقادیر زیادی از ویتامین ها، فیبر های آنتی اکسیدان هستند و برای اینکه همیشه پوست شادابی داشته باشید و از هر گونه مریضی مصون بمانید با خوردن میوه های خشک به سادگی به این منظور دست می یابید.
انواع میوه خشک
۱. میوه خشک های استوایی
انواع چیپس میوه استوایی و نیوه حبه ای را میتوان میوه خشک لاکچری دانست، چرا که همه آنها وارداتی هستند و همین امر باعث گرانتر شدن انها میشود، از معروفترین آنها فروت خشک ، انبه خشک، آناناس خشک و موز خشک میباشد.
جک فروت به وفور در آسیای جنوب شرقی و هند رشد میکند و طعمی بین آناناس و موز دارد و نماد ملی کشور
بنگلادش است.
مهمترین خواص جک فروت خشک عبارتند از ضد سرطانی بودن ان، کاهنده کلسترول خون است و مناسب برای لاغری و کاهش وزن است.
انبه، آناناس و موز هم در ایران در اکثر استانهای جنوبی از جمله سیستان و بلوچستان و هرمزگان کشت میشوند.
۲. میوه خشک ارگانیک
مهمترین دلیل تولید میوه خشک ارگانیک، استفاده نکردن از مواد شیمیایی در طی تولید ان است. میوهی خشک نیز میشود به صورت ارگانیک تولید شود.
به صورتی که در حین تولید آن، از هیچگونه مواد شیمیایی استفاده نمیشود (حتی زمانی که میوه تازه آن در حال تولید است). در تولید ان از هیچ ماده شیمیایی حتی از تیزاب استفاده نمیشود.
خرید میوه خشک
برای اقدام به خرید میوه خشک میتوانید از فروشگاه های معتبر لستفاده کنید، چرا که دارای بسته بندی و شرایط نگهداری و کیفیت ان بسیار مهم است.
برای خرید میوه خشک هم میتوانید بصورت حضوری به اجیل فروشی ها و فروشگاههای معتبر مراجعه کنید و یا برای خرید غیر حضوری و اینترنتی میتوانید از طریق سایت اقدام کنید.
میوه خشک نگین با عرضه ی بهترین محصولات میوه خشک در سراسر ایران با بهترین بسته بندی و بهترین کیفیت اماده ی ارایه ی محصولات خود میباشد.
صادرات میوه خشک
شرکتهای صادرات میوه خشک در سطح کشور ما فعالیت زیادی دارند.
شرکتهای صادراتی که در بحث صادرات محصولی میوه خشک و چیپس میوه هستند ، در کنار محصولات میوه و خشکبار فراورده های میوه مانند میوه خشک را هم به خارج از کشور ارسال می کنند.
صادرات میوه خشک از ایران به سایر کشورهای همسایه صورت میگیرد و مورد استقبال انهاست، به دلیل کیفیت بالای میوه های ایرانی و طعم بی نظیر ان، جز پر طرفدارارین محصولات صادراتی کشور ما میباشد.