امیدواریم در ادامه بتوانیم با بررسی خواص و مضرات کیوی خشک مطالبی مفید را در اختیار شما قرار دهیم.
از آن جایی که می دانید امروزه با پیشرفت جامعه بشری، بیماری ها هم پیشرفت بسیار زیادی داشته اند. و شناخت کامل طبیعت اطرافمان و همچنین آشنایی با خواص گیاهان و میوه ها، یکی از راه های نجات انسان ها از بیماری های مختلف است.
مضرات کیوی خشک چیست؟
از خواص و مضرات کیوی خشک، اول به مضرات آن می پردازیم و آلرژی به این میوه است که موجب علائمی همچون خارش چشم، آب ریزش بینی، توم و همچنین شوک آنافیلاکسی می شوند.
که امکان دارد پوست شما نسبت به میوه کیوی حساسیت داشته باشد، و این مسئله می تواند موجب مشکلات پوستی شود.بهتر است قبل از استفاده از این میوه به مدت 20 دقیقه ماسک کیوی را بر روی پوست خود تست کنید. و مخصویا این کار را بر روی قسمت های حساس پوست خود انجام دهید. البته کیوی در کودکان بیشتر باعث حساسیت می شود. به دلیل میزان پتاسیم بالا، زیاده روی در مصرف آن برای بیماران کلیوی مضر است و می تواند موجب سنگ کلیه هم بشود.
بهتر است افرادی که مشکلات مرتبط با کیسه صفرا دارند و همچنین مشکلات کلیوی دارند از مصرف کیوی اجتناب کنند.در این مقاله با خواص و مضرات کیوی خشک ها بیشتر آشنا می شویم.
ارزش غذایی کیوی خشک
از خواص کیوی خشک منبع غنی از ویتامین ها مخصوصا ویتامین های c که مقدار ویتامین c موجود در میوه کیوی تقریبا دو برابر پرتقال می باشد. دانه های سیاه موجود در این میوه حاوی ویتامین های B1 و B2 و B3 و همینطور ویتامین A و D می باشد.
این میوه بسیار کم کالری می باشد. به صورتی که 47 کالری در هر 100 گرم از کیوی وجود دارد. و از لحاظ میزان کالری مانند زردآلو و نارنگی نیز می باشد. میزان پتاسیم کیوی از موز بیشتر است. و همین طور مقدار منیزیم موجود در آن بسیار فراوان است که ابتلا به برخی از بیماری های قلبی و سرطان ها را کاهش می دهد.
خواص و مضرات کیوی خشک برای سلامتی
1-کمک به سیستم گوارشی
از خاصیت کیوی خشک برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند می توانند این میوه را بیشتر مصرف کنند. زیرا کیوی حاوی مقدار بسیار زیادی فیبر است که برای گوارش مفید می باشد. آنزیم پروتئولیتیک که در کیوی اکتینیدین نام دارد، برای گوارش مفید بوده و به تجزیه پروتئین کمک می کند. بر اساس تحقیقات انجام شده بر روی معده که معده را شبیه سازی کرده اند ، از آن جایی که کیوی حاوی اکتینیدین است ، توانسته است که گوارش برخی از پروتئین های غذایی را تقویت کند. عصاره کیوی خود به تنهایی می تواند تجزیه پروتئین های مواد غذایی همچون : پنیر، تخم مرغ، ماهی و ماست را افزایش دهند.
2-تقویت سلامت قلب و عروق
آنتی اکسیدان هایی مثل ویتامین های E و C که در دفع رادیکال های آزاد از خون مفید هستند و همچنین از آسیب های سلولی که موجب بیماری های قلبی و عروقی می شود ، پیشگیری می کنند. میوه کیوی نیز به کاهش لخته شدن خون در رگ ها کمک کرده ، بدون این که عوارض دارو هایی مثل آسپرین را داشته باشد. پتاسیم و فیبر بسیاری که در کیوی موجود است ، مرگ ناشی از بیماری هایی مانند ایسکمیک قلب را کاهش می دهد، و از سلامتی آن محافظت می کند.
همانطور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم کیوی سرشار از ویتامین های E و C ، پتاسیم و پلی فنول ها می باشد.
3-کمک به خواب بهتر
از دیگر خاصیت های کیوی که از ترکیبی به نام سروتونین سرچشمه می گیرد. و این سروتونین موجود در کیوی می تواند به خواب بهتر کمک کرده و کیفیت و زمان خواب را به ترتیب 13 و 5 درصد افزایش می دهد.
حال در این صورت اگر خواب خوبی ندارید می توانید با مصرف کیوی خشک کیفیت خواب خود را تنظیم کنید. و البته ناگفته نماند که بر اساس شواهد موجود ، سروتونین می تواند در بهبود افسردگی ، تقویت حافظه و بهبود خلق و خو نیز تاثیر گذار باشد.
4-مراقبت از پوست
در برابر سرطان و بیماری های پوستی، اسید های چرب امگا 3 موجود در کیوی خشک ها می توانند از بدن محافظت کنند. ضمنا اگر برای مبارزه با جوش و آکنه به دنبال یک ماده ضد التهاب می گردید، کیوی خشک را به شما پیشنهاد می کنیم. کیوی تمام منافذ پوست را پاک سازی می کند.
5-کنترل قند خون
افرادی که دارای بیماری دیابت نوع اول و حتی دیابت نوع دوم هم هستند می توانند این میوه را مصرف کنند. شاخص گلیسمی کیوی از 47 تا 58 ساعت می باشد ؛ پس می توان گفت که قند خون را چندان بالا نمی برد. این میوه کربوهیدرات کمی دارد و اما سرشار از فیبر است، که به همین جهت می تواند کلسترول را پایین آورده و سطح قند خون را نیز کنترل کند. هم چنین دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که کیوی کمک می کند که عوارض دیابت ، همچون زخم پای دیابتی درمان شود. این میوه خشک می تواند جایگزین مناسبی برای اسنک های شیرین و پرچرب برای افراد دیابتی باشد، و آن ها می توانند روزانه از کیوی خشک ها مصرف کنند.
6-کمک به بینایی و جلوگیری از بیماری های چشم
یکی دیگر از خواص کیوی خشک ها، مواد مغذی موجود در این میوه است که می تواند نه تنها از پوست محافظت کرده بلکه فیتوکمیکالی قدرتمند می باشد که از بروز بیماری های چشمی همچون لکه زرد پیشگیری می کند. یک عدد کیوی بزرگ حاوی 171 میلی گرم لوتئین است که این مقدار از همه میوه ها بیشتر می باشد. علاوه بر این کیوی سرشار از ویتامین A می باشد و برای سلامت چشم مفید است.
7-کیوی سرشار از ویتامین های E و C با خاصیت اکسیدانی
همان طور که گفته شد از مهم ترین خواص کیوی خشک ها ، وجود مقادیر بالای آنتی اکسیدان در آن هاست که با رادیکال های آزاد مبارزه می کند.افزودن یک الی 2 عدد کیوی به رژیم غذایی ، که در مطالعه ای در آزمایشگاه نروژ صورت گرفته است، می تواند آسیب های اکسیداتیو داخلی را به صورت چشم گیری کاهش دهد. به نظر می رسد وجود مقدار بسیار زیاد ویتامین C در کیوی است که به ترمیم بافت های بدن کمک می کند. و این که وجود ویتامین E در این میوه که فاقد چربی می باشد و همچنین در کاهش کلسترول خون تاثیر به سزایی دارد.
چرا میوه ها را خشک کنیم؟
برای نگهداری طولانی مدت از میوه ها می توانیم آن ها را خشک کرده و در فصول مختلف استفاده کنیم. در حقیقت روش خشک کردن میوه ها برای خراب نشدن میوه های اضافی می باشد. مواد مغذی موجود در میوه خشک ها تفاوت زیادی با مواد مغذی موجود در میوه های تازه ندارند. برای مصرف انواع میوه خشک ها نیازی نیست هزینه های زیادی بپردازید، بلکه با کمترین هزینه و در منزل نیز می توانید میوه های اضافی خود را خشک کرده و به صورت چیپس میوه مورد استفاده قرار دهید.
نحوه خشک کردن میوه کیوی
خواص و مضرات کیوی خشک را در بالا بررسی کردیم؛ حال انواع مختلفی از روش های خشک کردن میوه ها وجود دارد که در ادامه به بهترین روش های آن اشاره می کنیم.
روش اول: خشک کردن کیوی در آفتاب
ساده ترین و ابتدایی ترین روش خشک کردن میوه ها با حفظ خاصیت کیوی ها، همین روش می باشد(زیر نور آفتاب).
1-برای خشک کردن کیوی باید ابتدا آن ها را به خوبی شسته و نصف می کنیم.
2-تکه های کیوی را با فاصله مناسب بر روی یک سینی می چینیم و آن ها را زیر نور خورشید قرار می دهیم.
3-دو عدد آجر را زیر توری قرار داده که هوا جریان پیدا کند و کیوی ها زودتر خشک شوند.
4-در شب کیوی ها را در یک محل سرپوشیده قرار داده و روز بعد نیز مجدد زیر نور خورشید قرار می دهیم. چون هوای خنک در شب باعث ایجاد رطوبت در کیوی می شود.
5-هنگامی که میوه ها به اندازه دلخواهتان خشک شدند آن ها را در یک سبد ریخته و در سایه قرار دهید.
6-سپس برای نگهداری کیوی ها آن ها را در ظرفی در دار ریخته و در محلی خشک و خنک نگهداری کنید.
روش دوم:خشک کردن کیوی در فر
برای خشک کردن کیوی ها در فر باید موارد زیر را به ترتیب انجام دهید.
1-کیوی ها را در دمای پایین گرم می کنیم که آب آن ها به مقدار کافی تبخیر شده و این کار برای جلوگیری از رشد باکتری ها است.
2-قسمت های لکه دار کیوی ها را جدا کرده و به خوبی و با آب سرد بشویید.
3-سپس کیوی ها را به تکه های یک اندازه برش زده که همه آن ها در یک زمان خشک شوند.
4-برای این که پوست کیوی ها به راحتی جدا شود، آن ها را 30 ثانیه در آب جوش قرار داده و سپس به یک ظرف آب یخ انتقال می دهیم.
5-برای سیاه نشدن کیوی ها و حفظ ظاهر آن ها ، به مدت 10 دقیقه می توانید آن ها را درون آب لیمو وآب قرار داده و سپس آبکش می کنیم و پارچه ای تمیز خشک می کنیم.
6-دمای فر را در 57 تا 71 درجه سانتی گراد گرم می کنیم.
7-بر روی سینی فر یک کاغذ مومی قرار داده و با فاصله ای مناسب میوه ها را بر روی آن میچینیم.
8-درون فر کیوی ها را قرار داده و دوساعت یکبار سینی فر را می چرخانیم تا تکه ها به طور یکسان خشک شوند.
9-برای نگهداری آن ها همانطور که در بالا گفتیم کیوی های خشک شده را در ظرفی شیشه ای در بسته قرار دهید.