همانطور که می دانید هر کسب و کاری قبل از شروع، به اخذ یک سری مجوز ها نیاز دارد. این مجوزها باید از اصناف و وزارت خانه های مربوطه دریافت شود. در همان ابتدای کار باید تمامی شرایط برای راه اندازه کسب و کار فراهم باشد. در غیر این صورت کسب و کار ممکن است تنزل پیدا کرده و پس از گذشت مدت زمان کوتاهی از هم فرو پاشیده شود. لازمه اخذ مجوزهای مربوط به کسب و کار، ارائه یک سری مدارک و اثبات یک سری شرایط را می طلبد. از جمله این شرایط می توان به سابقه ی کاری، تحصیلات مورد قبول کار آفرین و در اختیار داشتن مکان، دستگاه و ابزار مناسب اشاره کرد.
زمانی که مکان در نظر گرفته شده از جانب کارآفرین توسط کارشناسان تایید شد، در خواست کننده باید به تهیه وسایل و ابزار مورد نیاز بپردازد و در مرحله بعد با ارائه شواهد و مدارک، مجوزهای لازم را دریافت کرده و در این صورت می تواند استارت شروع کار را بزند. در نظر بگیرید اخذ مجوز برای سه مقیاس خانگی، کارگاهی و کارخانه ای تولید میوه خشک با یکدیگر تفاوت دارد. امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی، صنعت و محدود شدن نیروی انسانی در زمینه کسب و کار، تولید میوه خشک بسیار سوآور و در آمد زا بوده و اشخاص میتوانند به وسیله دستگاه، ابزار و نیروی انسانی محدود در مدت زمان کم به تولید انبوه میوه خشک برسند. تولید میوه خشک ۴۰ الی ۵۰ درصد سود دارد. ولی در ابتدای کار، فرد کارآفرین ممکن هست، با ضرر و زیان مواجه شود.
ما در این مقاله قصد داریم، در رابطه با مجوزهای راه اندازی تولید میوه خشک نکات و توضیحات لازم را به سمع و نظر شما عزیزان برسانیم. پس با ما همراه باشید.
تجهیزات و دستگاه های مورد نیاز برای خط تولید میوه خشک
همانطور که می دانید در گذشته برای تولید میوه خشک از روشهای سنتی و زمان بر استفاده می شد. اما امروزه ابزارهای متنوعی برای روند بهتر و سریع تر این کسب و کار ایجاد شده است. از جمله این ابزارها می توان به دستگاه شست وشو یا همان وان شست و شو، پوست گیر و هسته گیر، اسلایسر و خود دستگاه میوه خشک کن اشاره کرد. در گذشته تولید میوه خشک به این صورت بود که افراد پس از مرحله شست و شو، پوست گیری و هسته گیری میوه ها را انجام می دادند و سپس به وسیله کارد و چاقو میوه ها را به برش های کوچک تبدیل کرده و داخل سینی در معرض نور آفتاب قرار میدادند.
اما امروزه این کار به نیروی انسانی محدودی نیاز دارد و میوه ها در دستگاه و یا وان شست و شو قرار گرفته و سپس از طریق دستگاه های پوست گیری و هسته گیری، پوست و هسته آنها گرفته شده و به وسیله اسلایسر برش داده شده و در دستگاه های خشک کن با دمای مناسب قرار می دهند.
نکات حائز اهمیت در بسته بندی چیپس میوه
- در مرحله نگهداری و ترابری ممکن است میوه خشک در معرض برخی آسیب ها قرار بگیرد. بنابراین باید بسته بندی طوری باشد که از چیپس میوه در برابر عوامل آسیب به خوبی محافظت شود.
- ظروف، پلاستیک و کارتونی که برای بسته بندی استفاده می شود، باید حتماً خشک، بهداشتی، سالم، تمیز و فاقد هر گونه بو نامطبوعی باشد.
- وزن خالص میوه خشک باید در هر بسته از ۱۰ کیلوگرم، بیشتر نباشد.
- بسته بندی باید به گونه ای باشد که میوه خشک در برابر عواملی مانند رطوبت، گرد و غبار و گرما فاسد نشود.
- اگر قصد دارید از جعبه های چوبی و کارتن برای بسته بندی میوه خوش بهره ببرید، باید در نظر بگیرید که ویژگی این جعبه ها با استاندارد ملی ایران مطابقت داشته باشد.
معرفی انواع بسته بندی
آخرین مرحله در تولید میوه خشک بسته بندی آن است که این بسته بندی می تواند در کارتن، کیسه های پلاستیکی و حتی جعبه های چوبی قرار بگیرد. در هر صورت بسته بندی باید به گونه ای انجام شود که میوه خشک که از طریق نفوذ رطوبت، گرد و غبار و اکسیژن دچار فساد غذایی نشود و ارزش آن از بین نرود. در نظر داشته باشید که بسته بندی میوه خشک نیز به اخذ یک سری مجوز ها نیاز دارد. بر اساس نوع بسته بندی و میزان محصول مجوز ها انواع متفاوتی دارند.
نحوه اخذ مجوز تولید میوه خشک از سوی اصناف مربوطه
گرفتن مجوز تولید میوه خشک بر اساس نوع فعالیت و مقیاس کاری، متفاوت و متغیر است. به عنوان مثال اخذ مجوز تولید میوه خشک برای مقیاس کارخانه ای سخت تر از مقیاس کارگاهی بوده و اخذ مجوز برای مقیاس کارگاهی دشوار تر از مقیاس خانگی است. شخص کارآفرین برای دریافت مجوز خط تولید باید به طور حتم شرایط ذیل را دارا باشد. شامل:
- در اختیار داشتن حامل های انرژی مانند آب، برق، گاز و خطوط ارتباطی از قبیل اینترنت و تلفن
- دارا بودن حداقل فضای مورد نیاز
- تایید سلامت جسمانی و روانی کار آفرین به وسیله گواهی پزشک
- برخورداری از مهارت و توانایی انجام کار از سوی کار آفرین
- شرکت در کلاس های تئوری و عملی و پشت سر گذاشتن دوره های ۳۲ ساعته
- در اختیار داشتن حداقل ۶ الی ۱۲ ماه سابقه ی کاری در حوضه مربوطه
- در دسترس بودن تمامی ابزار و وسایل ضروری و مورد نیاز
- داشتن مدرک تحصیلی (حداقل دیپلم)
- اخذ مجوز تولید میوه خشک به عنوان یک کسب و کار خانگی
اقدامات اولیه مربوط به اخذ مجوز تولید میوه خشک
افرادی قصد دارند تولید میوه خشک را به عنوان یک کسب و کار خانگی آغاز کنند، باید در وهله اول در سامانه مشاغل خانگی با ارائه مدارک شناسایی، مدرک تحصیلی و تصدیق های دریافتی از جانب جهاد کشاوزی اقدام به ثبت نام کنند. در این قسمت از مقاله مدارک مورد نیاز برای دریافت مجوز تولید میوه خشک را بررسی می کنیم. این مدارک شامل:
- کارت بهداشت
- گواهی سلامت
- مدارک شناسایی
- مدارک تحصیلی
- مجوز بهداشت
توجه کنید علاوه بر موارد فوق گرفتن پروانه بهداشتی و یا همان پروانه تاسیس، برای راه اندازی خط تولید میوه خشک لازم و ضروری است.
مدارک مورد نیاز برای اخذ مجوز در مقیاس کارگاهی میوه خشک
- تصویر جواز کسب از اتحادیه اصناف مربوطه که برابر با اصل شده است.
- تقاضا کارگاه برای اصلاح، تمدید و صادر کردن شناسه نظارت
- نقشه ی مهندسی شده مربوط به واحد تولیدی
- تاییدیه آب مصرفی از جانب مراکز بهداشتی
- معرفی شخصی که شرایط لازم برای قبولی تصدی مسئولیت بهداشتی و فنی را داشته باشد.
- انجام و ارائه سوگند نامه توسط مدیر موسسه
- ارائه برچسب و بسته بندی یونیک برای محصولات
- تکمیل کردن فرم در خواست برای صادر کردن شناسه نظارت مربوط به تمامی محصولات
- در صورت بودن واحد آزمایشگاهی، باید لیست کامل تجهیزات آزمایشگاه عرضه شود.
همانطور که ملاحظه کردید ما در این مقاله به شرایط اخذ مجوز تولید میوه خشک پرداختیم. کسب و کار خط تولید میوه خشک همانند سایر کسب و کارها به در اختیار داشتن یک سری شرایط و اخذ یک سری مجوز نیاز دارد. کارآفرین موظف است در ابتدا مکانی که توسط کارشناس تایید شده به اصناف و وزارت خانه های مربوطه معرفی کرده و با ارائه شواهد و مدارک اقدامات لازم برای اخذ مجوز شروع کار را در پیش بگیرد. همچنین شخص در خواست کننده وظیفه دارد، تجهیزات و لوازم استاندارد و معتبر را خریداری کرده و محصولات با کیفیت را در بازار عرضه کند.